top of page
Foto van schrijverJürgen

NEN 1010: de Perilex aansluiting (kookgroep)

Bijgewerkt op: 11 nov.

De Perilex aansluiting wordt veel toegepast in keukens die zijn voorzien van elektrische apparaten met hoge aansluitwaarde die gelijktijdig zijn in te schakelen. In dit artikel meer over de Perilex aansluiting.


In een moderne keuken bevinden zich veel apparaten, zoals een inductiekookplaat, vaatwasmachine, magnetron, stoomoven, elektrische boiler en ingebouwd koffiezetapparaat. In NEN 1010 staat in bepaling 510.4.2 dat de installatie van die keukenapparatuur over voldoende eindgroepen moet zijn verdeeld zodat deze apparatuur gelijktijdig kan worden gebruikt. Ook is aangegeven dat, indien noodzakelijk, specifieke apparaten moeten worden aangesloten op afzonderlijke eindgroepen. Dit betreft vooral apparaten met een hoge aansluitwaarde.


Aansluiten inductiekookplaat

Een voorziening voor de inductiekookplaat is afhankelijk van de aansluitwaarde. Als de aansluitwaarde van een inductiekookplaat 7400 W (Watt) is, verdeel je dit vermogen over twee eindgroepen. Bij een aansluitwaarde hoger dan 7400 W is een 3 fasen aansluiting nodig. De aansluiting van de inductiekookplaat gebeurt meestal met een Perilex contactdoos en stekker. (Meer informatie over de kookgroep)


Type Perilex

Perilex is er zowel in een 16 A-uitvoering als in een 25 A-uitvoering. Maar in thuissituaties is een 16 A-uitvoering gebruikelijk. Het stekkercontact van de aarde is bij een Perilex 16 A (Ampère) wandcontactdoos een platte pin. En verticaal bij een wandcontactdoos van 25 A. Hieronder een voorbeeld van de verschillen.



Een twee 1 fase eindgroep (ook wel 2 fasen kookgroep genoemd).



Een 3 fasen aansluiting.



Voor de Perilex aansluiting kun je twee 1 fase eindgroepen gebruiken. Ook een 3 fasen aansluiting kan, afhankelijk van de aansluiting van het energiebedrijf.


Situatie in woningen

In woningen is veelal een 1 fase aansluiting met een 35 A hoofdzekering of een 40 A installatieautomaat gerealiseerd. Daarnaast komt in toenemende mate de 3 fasen aansluiting voor, met hoofdzekeringen van 3×25A. Deze aansluitingen zijn gebaseerd op het basistarief. Als een aansluiting met een groter vermogen noodzakelijk is, geldt een ander tarief.


Loze leiding

In bestaande woningen is meestal een loze leiding van 19 mm (3/4) aangebracht vanuit de meterkast naar de kookplaat in de keuken. In deze buis kun je bijvoorbeeld 5 VD-draden van 2,5 mm² trekken naar de Perilex contactdoos. Uiteraard zijn er andere mogelijkheden, zoals een kabel door de kruipruimte.


Perilex aansluiten

Hieronder staat de meest voorkomende aansluitwijze van het Perilex contactdoos bij een 1 fase- en een 3 fasen aansluiting.


Een 1 fase aansluiting met 2 fasen leidingen:

Bruin: Fase (L1);

Blauw: Nul (N1);

Bruin: Fase (L2);

Blauw: Nul (N2);

Groen Geel: Beschermingsleiding (PE).


Een 3 fasen aansluiting:

Grijs: Fase (L1);

Bruin: Fase (L2);

Zwart: Fase (L3);

Blauw: Nul (N);

Groen Geel: Beschermingsleiding (PE).





Groter vermogen afnemen

Bij een 3 fasen aansluiting van het energiebedrijf is dus meer vermogen beschikbaar. Zo is het mogelijk gelijktijdig een groter vermogen af te nemen. Met de aansluitwaarde van de huidige inductiekookplaten is het ook verstandig over een 3 fasen aansluiting te beschikken.


Documentatie fabrikant

Raadpleeg voor de aansluiting van het Perilex snoer van de apparatuur op de Perilex stekker de documentatie van de fabrikant.


Beveiliging groepenkast

Installatie van de beveiliging in de groepenkast voor de inductiekookplaat is afhankelijk van de aansluiting. Het kan om een 1 fase aansluiting gaan, maar ook om een 3 fasen aansluiting. Bij een 1 fase aansluiting zal de inductiekookplaat met de zogenaamde fornuisgroep worden uitgevoerd. Dit zijn in principe twee 1 fase installatieautomaten met een B-karakteristiek. Een brug verbindt deze twee installatieautomaten, zodat bij een fout in de inductiekookplaat beide automaten uitschakelen en dus geheel spanningsloos worden. Een 3 fasen aansluiting is een aansluiting op een 3 fasen installatieautomaat.




1.531 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentarer


Kommentarsfunktionen har stängts av.
bottom of page