top of page
Siemens inductiekookplaat met afzuiging

Kookgroep nodig!
Voor een elektrische kookplaat

Dan heeft u waarschijnlijk een perilex-systeem nodig. Ook al bestaan er elektrische kookplaten die met een standaardstekker (Type F, Schukostekker) aangesloten kunnen worden, maar de meeste elektrische kookplaten (inductie, keramisch) worden met een perilex stekker aangesloten. Dit kan zowel op een 1 fase of 3 fasen hoofdaansluiting in uw meterkast, maar dit is afhankelijk, van welke kookplaat u koopt. Let hierop bij de aanschaf van uw kookplaat!

Kookgroep (Perilex)

Een kookgroep voor elektrisch, inductie, keramisch koken?

Met een kookgroep, ook wel fornuisgroep genoemd, wordt een aparte groep voor apparaten met een hoog vermogen bedoeld. Denk hierbij aan elektrische kookplaat, inductiekookplaat, keramische kookplaat, oven, of een combinatie hiervan in een fornuis. In woonhuizen worden groepen normaal beveiligd met een 16A (Ampère) automaat c.q. zekering, wat betekend, wanneer er een aparte groep voor bijvoorbeeld een oven is aangelegd, deze maximaal +/- 3600 Watt aan elektrisch vermogen beschikbaar heeft. Voor de meeste kookplaten of fornuizen is dit niet voldoende. Het totaal van alle kookzones van een inductiekookplaat verbruiken samen al snel 6000 tot 7400 Watt. Hier gebruikt men dan een perilex-systeem voor.

Perilex

​Perilex is de handelsnaam van een oorspronkelijk goedgekeurd driefasenspanning-stekkersysteem voor het aansluiten van apparaten met een hoog vermogen. Tegenwoordig wordt deze vaak gebruikt voor vermogensapparaten waarbij het vermogen over twee gekoppelde groepen (2x16A) kan worden verdeeld in een zogenoemde kookgroep.

In Nederland is Perilex volgens DIN gestandaardiseerd:

Perilex is er in een 16 Ampère en 25 Ampère uitvoering. In woonhuizen komt de 16A uitvoering het meeste voor, maar het totale vermogen van uw apparaat (kookplaat c.q. fornuis) bepaald uiteindelijk, welk type gebruikt moet worden. Het stekkercontact van de aarde is een platte pin en staat bij een perilex 16A wandcontactdoos horizontaal. Bij de 25A wandcontactdoos versie is deze verticaal.

Welke hoofdaansluiting heb ik nodig voor mijn perilex-systeem?

Een perilex-systeem is geschikt voor een 1 fase of 3 fasen hoofdaansluiting, maar heeft u een 1 fase hoofdaansluiting, is het maximale vermogen van uw kookplaat, 7400 Watt. In dit geval wordt uw perilex-systeem aangesloten op een groep die bestaat uit twee gekoppelde installatieautomaten die als één geheel worden aangesloten, deze zogenaamde dubbele groep wordt als één groep gezien en aangesloten achter een aardlekschakelaar. Dit type perilex-systeem kan zowel in een 1 fase of 3 fasen hoofdaansluiting geïnstalleerd worden, maar beperkt uw kookgroep tot een maximaal vermogen van 7400 Watt. (Dit kent overigens wel een aantal technische aandachtspunten) Heeft u een kookplaat/fornuis op het oog met een nog hoger vermogen dan 7400 Watt, dan heeft u een 3 fasen hoofdaansluiting nodig.

Verschil tussen eenfase- en driefase hoofdaansluiting?

  • Eenfase hoofdaansluiting: Dit is de meest voorkomende aansluiting in huishoudens. Bij een eenfase hoofdaansluiting wordt de kookgroep aangesloten op één fase, wat betekent dat de stroomverdeling in de groepenkast minder complex is. Deze aansluiting is meestal voldoende voor kleine tot middelgrote elektrische kookplaten, met een maximaal vermogen van 7400 Watt.

 

(Twee gekoppelde automaten van 16A, kan maximaal 32A trekken - P = Vermogen in Watts, U = Spanning in Volts, I = Stroom in Ampère - P = U x I, dus P = 230V x 32A, P = +/- 7400 Watt)

 

  • Driefase hoofdaansluiting: Voor grotere kookplaten of fornuizen die meer vermogen nodig hebben (meer dan 7400 Watt), heeft u een driefase hoofdaansluiting nodig. Hierbij wordt de stroom verdeeld over drie fasedraden, wat zorgt voor een stabielere en efficiënter stroomvoorziening. Nieuwe woningen worden tegenwoordig standaard voorzien van een driefase hoofdaansluiting van 3x25A. Een kookgroep (twee gekoppelde automaat, 2x16A) aansluiten achter een 3x25A hoofdaansluiting geeft wel een aantal technische aandachtspunten.

 

  • 2 x 16A achter 1  x 25A:  In dit geval is het vermogen van de kookplaat gelimiteerd door de hoofdzekering van 25A. Je kunt dus geen 7400 Watt, zoals bij de eenfase hoofdaansluiting (1x35A of 1x40A), maar slechts maximaal 5600 Watt (P = 230V x 25A) aansluiten.

  • 2 x 16A achter 2 x 25A:  Je verdeeld het vermogen van beide installatieautomaten over twee fasen. Hierdoor kun je gebruik maken van het totale vermogen van 7400 Watt van de kookgroep. Let hierbij wel op dat je de kookgroep achter één aardlekschakelaar plaatst, dus achter één driefase aardlekschakelaar (dus niet achter twee eenfase aardlekschakelaars).

  • 3 x 16A achter 3 x 25A: In dit geval kun je maar liefst een kooktoestel van 11000 Watt aansluiten. Je gebruikt dan geen twee gekoppelde automaten, maar een driefase krachtgroep. Vaak wordt een driefase aardlekautomaat geplaatst, maar een krachtgroep achter een driefase aardlekschakelaar is ook een mogelijkheid. Dit laatste is een optie als je al een driefase aardlekschakelaar in je groepenkast hebt zitten, en nog ruimte over hebt.

 

(P = Vermogen in Watts, U = Spanning in Volts (spanning tussen fasen = 400V), I = Stroom in Ampère, √3 = 1,73 (fasen zijn 120 graden verschoven) - P = U x I x √3, dus P = 400V x 16A x 1,73, P = +/- 11000 Watt)

ProTechnia heeft een samenwerking met Minet uit Middelburg, en verzorgt regelmatig de elektrische voorziening (Perilex-systeem) voor hun klanten, dus bent u op zoek naar een elektrische kookplaat, neem eens contact op met Minet, of ga langs in de winkel (Segeersstraat 27 in Middelburg), zei kunnen u goed adviseren over elektronica en witgoed.

Nederlandse DIN-normen Perilex
Perilex wandcontactdoos 16A & 25A
Siemens inductiekookplaat met geintegreerde afzuiging
bottom of page